Jak vyčistit gril?

Grilovací sezóna je v plném proudu a jistě dáváte svému grilu pořádně zabrat. Proto je vhodné o něj správně pečovat. Jak má ale taková správná péče vypadat?


Na trhu je opravdu velké množství různých značek (Weber, G21, Tepro, Activa, Napoleon, Fieldmann, Landmann, Campingaz, Tefal, Sencor nebo ECG). Grily se liší zejména tím, který typ paliva pro ohřev používáte. Ať už máte gril plynový (v dnešní době nejvíce oblíbený typ grilu), elektrický, na dřevěné uhlí, pelety nebo malý domácí kontaktní gril, se všemi budete čelit stejné výzvě - jak správně vyčistit gril?

Značné množství nečistot lze u některých grilů odstranit snadno těsně po grilování - zařízení zahřejete na maximální teplotu a zbytky po grilování samy shoří (následně setřete zbylé nečistoty suchým hadříkem nebo papírovou útěrkou, které se nepřichytí). Ne na všechno lze tento trik použít a ne vždy máte čas a chuť toto podnikat po příjemném večeru stráveném s přáteli nebo si na tento postup vzpomínat těsně před dalším grilováním. Hodně připálené zbytky jsou výzvou pro nejednoho grillmastera, ale na příští grilování je nutné je odstranit.

V první řadě je důležité si uvědomit, který z grilu vlastním a které materiály budu čistit. Připálené zbytky ulpívají zejména na roštech neboli mřížkách. Ty jsou nejčastěji vyrobeny z litiny nebo nerezi. Na čištění litinových i nerezových mřížek lze použít výše zmiňovaný trik s opálením, ale i přesto je nutné jednou za 2-3 použití tento rošt vyčistit pořádně, protože zbytky popelu a potravin brání správnému rozehřátí grilu. Litinový rošt nelze umývat v myčce ani čistit za studena, nejlepších výsledků čištění totiž dosáhneme při mírném nahřátí roštu. Nestačí jej pouze otřít z horní strany, kde se griluje, je důležité jej vyčistit i zespodu. Čištění nerezového roštu/mřížky je považováno za snadnější, protože je možné jej čistit za studena i mýt v myčce. Myčka ale často nezvládne odstranit odolné připáleniny na nerezovém roštu a je potřeba si pomoct ručním čištětím.

Jak vyčistit nerezový nebo litinový rošt po grilování s čistidly bio-chem home?


Pro čištění odoloného znečištění, je vhodné použít přípravek Čistidlo grilu a trouby STRONG. Jedná se o koncentrovaný čistič na grily, který si poradí s velmi silným znečištěním jako jsou připálené tuky, oleje a kouřové usazeniny. Dodáváme jej ve velikosti balení 500 ml lahvička s rozprašovačem a k tomu obdržíte prázdnou 500ml lahvičku na ředění. Tento koncentrát je možné ředit až do poměru 1:40 vodou. V závislosti na stupni znečištění lze čistič použít koncentrovaný nebo naředěný a pomocí zpěňovacího rozprašovače jej přímo nanést na znečištěné povrchy. Čistidlo necháme krátkou chvíli působit a následně opláchneme vodou. Při silnějším znečištění použijeme houbičku nebo hadřík.

Při manipulaci s tímto čističem je nutné používat ochranné rukavice a brýle, protože se jedná o velmi zásaditý prostředek, který může poškodit vaši kůži. Kromě čištění grilu se skvěle hodí také k čištění trouby, pecí, udíren, pečících misek, pánví, hrnců a jiných produktů, ze kterých potřebujete odstranit připálené tuky. Čistidlo není vhodné na hliník a citlivé povrchy. Neobsahuje barviva, mikroplasty ani aerosoly a není testováno na zvířatech.

Čistidlo grilu a trouby STRONG - pro odstranění odolného znečištění

gril 2 1200x628.psd

Jak vyčistit mastnotu z grilu, když nevím, zda na tento materiál mohu použít silné čistidlo?


Kromě roštu je potřeba také očistit i jiné části grilu. Ty můžou být vyrobeny z nejrůzněších materiálů a je tedy nutné pečlivě zvážit nákup správného čistidla, protože šetření se vám později nemusí vyplatit. Smaltové, lakované povrchy i hliníkové části grilu patří totiž mezi citlivé materiály, které se mohou volbou špatného čističe poškodit. Pro každodenní údržbu grilu a péči o grily z citlivých materiálů doporučujeme Čistidlo grilu a trouby

Čistidlo grilu a trouby bylo speciálně vyvinuto pro čištění grilů, všech typů roštů a grilovacího náčiní i z citlivých materiálů (smalt, litina, hliník, barevné kovy, nerezové, ocelové, keramické i pozinkované povrchy). Navíc zanechává povrch zářivě čistý a zajišťuje mu antikorozní ochranu. Tento čistič grilů je připraven k okamžitému použití. Nastříkejte jej na znečištěný povrch, nechejte chvíli působit a následně opláchněte vodou. V případě většího znečištění použijte houbičku nebo čistý hadřík. Pro vyšší čisticí výkon předehřejte čištěný materiál a v případě potřeby prodlužte i dobu působení.

Tímto přípravkem lze skvěle vyčistit i víko grilu, nádobky na mastnotu, boční i zadní části grilu. Přípravek neobsahuje aromata, barviva ani rozpouštědla, je bez aerosolů i bez označení (není nutné používat při práci ochranné pomůcky).

Čistidlo grilu a trouby - každodenní údržba

gril 3 1200x628psd

Zářivý lesk grilu, kterým oslníte své hosty.


Pokud máte vnější části (víko) grilu vyrobené z nerezu, oceli, hliníku nebo chromu a chcete se blýsknout před svými přáteli na další grilovačce, máme pro vás také Čistidlo na nerez, které je univerzálně použitelné pro domácnost, zahradu a dílnu. Díky Shine efektu zesvětluje nerezovou ocel a dodává jí neuvěřitelný lesk. Zabraňuje novému znečištění díky ochrannému filmu. Je vhodné k čištění matných, lakovaných i leštěných povrchů. Velmi snadno odstraní mírné znečištění z nerezi, oceli, hliníku a chromu a tyto materiály zanechává zářivě lesklé a beze šmouh. 

Čistidlo na nerez - Shine efekt

banner čistidlo na nerez - gril blog

Stále nevíte, které vybrat? 


Pokud si nejste jisti, které z čistidel grilu se vám zrovna bude hodit, pořiďte si rovnou obě dvě. Dříve nebo později se vám budou hodit. Připravili jsme pro vás sadu obou čistidel Gril profi set, kde najdete Čistidlo grilu a trouby Strong - pro odstranění odolných nečistot a Čistidlo grilu a trouby - pro každodenní údržbu se slevou 15 %.

Gril profi set - se slevou 15%!

gril 1,5 1200x628.psd

 

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz