Jak vybrat nejlepší čistič odpadů?

Ucpaný odpad ve sprše, ve vaně, na záchodě, nebo i ve dřezu je nepříjemnost, se kterou se setkala nejedna domácnost. Přitom pravidelná údržba slouží jako prevence před nutností volat instalatéra nebo specializovanou firmu, která použije strojní čištění, což je sice velmi efektivní, ale časově i finančně náročné. 


Prevenci a čištění ucpaného odpadu zajistí například kvalitní chemie

I když existuje spousta DIY způsobů, jak vyčistit ucpaný odtok pomocí surovin z domácnosti (použití sody, prášku do pečiva, octu nebo soli), se silnějším znečištěním si však nedokážou efektivně poradit. Je tedy potřeba sáhnout po profesionálních produktech.

Na českém trhu existuje řada čističů odpadů, které mohou být ve formě granulí, jemného prášku nebo gelu. Tyto produkty se liší nejenom svou konzistencí, ale také silou čištění. Některé stačí nechat působit 10 minut, některé potřebují hodinu a některé je nutné nechat přes noc. Zdá se to jednoduché, že? Prostě vyberu ten nejsilnější a je to! Není to však tak úplně pravda. Kromě síly působení se liší také tím, jaké množství musíte použít, zda je zrovna pro materiál vašeho sifonu tento produkt bezpečný a v neposlední řadě je dobré přihlédnout na poměr cena/výkon.

Jaký materiál čistím?

Při čištění čehokoliv si musíte položit základní otázku: Z jakého materiálu je vyroben povrch, který budu čistit? Čistič všeho na všechno totiž neexistuje. Materiály reagují na chemické látky různě a tedy jeden čistič bude fungovat skvěle, jiný vám zas může potrubí poškodit a způsobit ještě mnohem větší škody. Je nutné se dobře seznámit s tím, z jakého materiálu máte sifon/odtok. Nejčastěji používané materiály pro výrobu sifonů je plast a nerezová ocel. Můžete najít ale také části ze slitiny a mosazi. Kompatibilu čističe s vaším sifonem pečlivě zkontrolujte na etiketě produktu. Naše Čistidlo odpadů je vhodné na čištění plastového sifonu stejně jak toho nerezového.

2021-10-14_Amazon_Kampagne_Haar-weg-02

2021-10-14_Amazon_Kampagne_Haar-weg-03

 

Jaká je obvyklá délka čištění?

Granulovité čističe jsou vhodné pro velmi rychlé čištění. Pouze rozehřejete odpad horkou vodou, nasypete potřebné množství čističe do odpadu, necháte 10-15  minut působit a zalijete opět horkou vodou. Práškové a gelové čističe odpadů je obvykle nutné nechat působit hodinu nebo dokonce až pres noc. Čistidlo odpadů je sice tekutý čistič odpadu, ale nesmírně koncentrovaný, takže pro uvolnění ucpaného odpadu jej stačí nechat působit 30 minut, pro pravidelnou údržbu dokonce postačí 10 minut. Poté pouze odtok propláchnete větším množstvím horké vody.

cistidlo-odpadu

Intenzita čištění a cena 

Čističe odpadu z drogerií a ze supermarketu nabízí 1 litr čistidla na 2, u některých na 3 použití. I když se vám na první pohled zdá, že ušetříte, když si pořídíte levný produkt za 80-130 Kč, takový prostředek vám vydrží pouze na pár použití a za jednu aplikaci tedy zaplatíte kolem 40-65 Kč.  Čistidlo odpadů vysoce koncentrovaný čistič, kterého spotřebujete na jednu aplikaci mnohem menší množství (místo 333-500 ml potřebujete pouze 100-200 ml čistidla). Jedna litrová láhev vám tedy vystačí až na 10 aplikací a to se vyplatí! Kromě toho, že to vychází levněji také šetříte životní prostředí, protože spotřebujete méně plastových lahví.

2021-10-14_Amazon_Kampagne_Haar-weg-04

 

Čistidlo odpadů je správná volba pro každou domácnost.

Čistidlo odpadů je vysoce koncentrovaný tekutý čistič vhodný pro sifonyvany, sprchy, toalety, umyvadladřezy i výlevky z nerezu i plastu. Slouží také jako neutralizátor zápachu a zabraňuje tvorbě hnilobných bakterií. Rychle působí, je bez chlóru a nezapáchá. Odstraňuje vlasy, zbytky mýdla, tuky, další organické složky

2021-10-14_Amazon_Kampagne_Haar-weg-01


Vítěz testu v několika srovnáních

Čistidlo odpadů již obdrželo více než 1 000 pozitivních recenzí na internetu a získal 4,48 / 5 hvězdiček na různých prodejních portálech. Kromě toho byl uznán dvěma nezávislými srovnávači produktů jako vítěz srovnání v kategorii čistič potrubí.

Vergleich.org porovnával jedenáct čističů odpadního potrubí mezi sebou. Vítěz srovnání je Čistidlo odpadů -  hodnocení: 1,3 velmi dobrý

Portál expertentesten.de porovnal osm čističů odpadů. Výsledek: ze srovnání 08/2021 získal produkt Čistidlo odpadů druhé místo s hodnocením 1,07. V roce 2020 byl absolutním vítězným produktem s hodnocením 1,1.

 

Jde to i jinak?

Jiné z možností, jak vyčistit ucpaný odpad je použítí mechanického čištění, tj. starý dobrý zvon nebo trochu více efektivní mechanické pero. Pro kutily a odvážlivce postačí i potravinářská fólie. Časově náročnější způsob je také rozebrat sifon a vyčistit jej ručně. 

Zvon i potravinářská fólie použité pro uvolnění ucpaného odtoku fungují na principu podtlaku. Je nutné kompletně zakrýt odtok sifonu a pumpovat. Vzniklý podtlak rozpohybuje zátku a vyčistí odpad. Tento způsob je efektivní i pro odstranění větších usazenin. Pokud zvon nechce přilnout, může pomoci ponořit jej do horké vody. 

Mechanické pero je spíše výbavou instalatérů a pro správné použití je potřeba nemálo zručnosti. Jedná se o drát s otočnou rukojetí stočený do spirály, zakončený háčkem nebo malým kartáčem. Tento drát se postupně zasouvá do potrubí, následně druhá osoba točí s rukojetí na druhém konci proti směru hodinových ručiček. Otáčivý pohyb háčku na konci drátu uvolňuje ucpaný odtok.

Mechanické čištění odpadu není pro každého. Musíte si vyhrnout rukávy a pustit se do práce.Z odtoku se poline nepříjemný zápach, zbytky jídla a vlasů se na chvíli vyplaví ven, než nadobro odtečou do odpadních vod.

Více informací o Čistidle odpadů, pokyny pro bezpečné zacházení naleznete ZDE.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz