Jak vybrat čistidlo do robotických vysavačů?

V posledních letech se stále více setkáváme s chytrými domácími pomocníky – robotickými vysavači.


Tato vymoženost mnohonásobně ulehčuje úklid nejen v rodinných domech a bytech, ale i v kancelářských prostorách, neboť nepotřebuje lidskou asistenci. Vysavač pouze naprogramujete a jednoduše jej necháte v místnosti pracovat.

Další vymožeností při úklidu se však stala inovace robotického vysavače, která kombinuje funkci jak vysávání, tak vytírání podlah, čímž ještě více redukuje časovou náročnost úklidu. Abyste si pořídili toho nejlepšího pomocníka do domácnosti je však důležité nejenom vybrat správnou značku, ale i čisticí produkt, který do robotického mopu využijete.

Při výběru mopovacího robota nám mohou pomoci například online recenze a srovnávací testy, které poskytuje třeba Alza.cz, Arecenze nebo portál Co Vybrat. Dle aktuálních recenzí a výsledků těchto testů z roku 2020 a 2021 vychází jako jedna z nejlepších značek iRobot, Xiaomi či Samsung. Musíte však brát ohled především na vaši podlahovou krytinu a vaše požadavky na funkce mopu.

Jak ale vybrat to správné čistidlo pro váš robotický vysavač?

Cílem je dozajista mít čistou podlahu, nicméně je též důležité vybrat takové, které je šetrné k podlahové krytině, nesmí tedy být příliš silné. Aktuálně jsou v kurzu ekologická i bio čistidla, šetrná k životnímu prostředí, která jsou dostatečně silná pro vyčistění, ale zároveň nenaruší čištěný povrch.

Můžu použít saponát do robotického mopu pro podlahy z drogerie?

Nemůžete. Některá běžná čistidla totiž pění a při nesprávném použití v robotických vysavačích zanechávají na podlaze nevzhledně vypadající šmouhy. Je tedy důležité, aby zvolené čistidlo nepěnilo a mělo takové složení, které nezanechává stopy. Příjemná vůně, kterou čistidlo může poskytnout, je jen samozřejmě pozitivní bonus. Máte už ten váš správný saponát do robotického vysavače?

Čistidlo do robotických vysavačů splňuje i ty nejnáročnější požadavky.

Nejenom je ekologické a šetrné k životnímu prostředí, ale poskytuje vám zároveň skvěle vyčištěné podlahové krytiny bez jakéhokoliv narušení povrchu díky vyváženosti působících složek. Mimo jiné obsahuje naše balení chytrou odměrku, díky které bude odměření správného množství saponátu jednodušší než kdy dřív! Zároveň provoní váš domov příjemnou troupickou vůní. Díky silné, avšak šetrné koncentraci čistidla budete schopni s produkty bio-chem čistit svůj domov efektivně, ekologicky a po velmi dlouhou dobu. Na 100 ml vody totiž potřebujete pouze 5 ml našeho čistidla.

Jaké máme výsledky?

My čistíme s mopovacím vysavačem značky Xiaomi, konkrétně typ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential. Testovali jsme naše čistidlo na plovoucí podlaze s vrchní hrubší texturou, a výsledek nám ukázal, že robotické mopy jsou opravdu skvělé na odstraňování vlhkých nečistot. Ale například zaschlá skvrna od kávy se kvůli zmíněné textuře podlahové krytiny čistila trochu hůře. Zejména z důvodu, že robotické mopy bohužel zatím nemají dostatečný tlak na podlahu a nejsou tak schopny efektivně vyčistit hrubší povrchy.

Éra robotických vysavačů je však stále na svém počátku a neustále jsme svědky dalších a dalších inovací. Můžeme tedy jen doufat, že výrobci robotických vysavačů a mopů budou schopni tyto menší problémy vychytat a přijít s co nejlepším prototypem, který bude splňovat všechny požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků.


 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz